maandag, februari 09, 2009

Interessante discussie over de hypotheekrente-aftrek.

Algemene trends in de woningmarkt:
• bevordering van het eigen-woning-bezit heeft geleid tot 55% koopgedeelte momenteel, en loopt nog op door de bouw van nieuwe woningen en de omzetting van huur naar koop.
• eigen-woning-bezit is in grote steden aanmerkelijk kleiner geweest dan er buiten.
• daarnaast zijn huishoudens met lage inkomens relatief ondervertegenwoordigd.
Het afgelopen weekend heeft er een interessante discussie over de hypotheek-rente aftrek plaatsgevonden. Dit naar aanleiding van een opmerking van het kabinet dat ten gevolge van de economische/financiële crisis onorthodoxe maatregelen mogelijk (moeten) zijn. Het vreemde is natuurlijk dat deze crisis juist veroorzaakt is door verstoringen op de huizenmarkt, in die zin dat banken in financiële problemen zijn gekomen juist omdat ze te makkelijk hypotheken verstrekten. En ik moet zeggen dat de discussie interessant was om te volgen en wel om de volgende redenen.
De discussie heeft al eerder plaats gevonden, maar tot nu toe lijkt iedereen zijn hakken in het zand te zetten. Waarbij wel de continue opmerking opvalt dat Nederland het enige land schijnt te zijn waar een dergelijke fiscale maatregel geldt.
Een ander interessant punt in de discussie was de tegenwerping van een aantal mensen die kennelijk al geniet van de HRA/VT. Deze mensen stelden (m.i. niet ten onrechte) dat als de hypotheek-rente aftrek op de schop gaat, de huursubsidie er ook maar aan moet geloven. Natuurlijk speelt niet alleen het bestaan van een eventuele fiscale aftrek een rol bij de aankoop van een huis, maar ook het verloop van de rente-stand.
Een derde punt waar ik wel achter stond was een beperking van de HRA tot een bepaalde hoogte, bijvoorbeeld een maximum koop- of hypotheekbedrag van € 350.000.
Desalniettemin zou een dergelijke maatregel een verstorende invloed hebben op de toch al onzekere huizenmarkt. Immers, iemand die de aankoop van een huis overweegt maakt daarbij bepaalde veronderstellingen. Als later blijkt dat deze veronderstellingen niet meer juist zijn, zou men een andere beslissing genomen hebben. Mijns insziens is het rommelen aan de hypotheekrente-aftrek, in deze onzekere economische tijd een onverstandig initiatief.

Geen opmerkingen: