vrijdag, april 01, 2011

Politici begrijpen het niet...

De laatste tijd hoor je 'de politiek' steeds vaker praten over 'liberalisering', hoewel 'de laatste tijd' in dit opzicht een rekbaar begrip is.

Gelezen hebbende dit artikel is het me nog meer duidelijk geworden.
Doordat de politiek een verband wil maken tussen inkomen en woonlasten (wat op zich begrijpelijk is) onderschat men het verschil tussen de arbeids- en de woningmarkt.

Wisselen van baan is niet zo moeilijk, dat is gewoon mondeling zeggen dat je uit elkaar gaat, nieuw contract tekenen en je bent klaar. Goed, in een ernstig geval komt er nog een (kanton) rechter aan te pas maar dat is allemaal zo geregeld, hup het internet op en op zoek naar een nieuwe baan en een nieuw inkomen.
Wisselen van huis is een ander verhaal. Dat is afscheid nemen van je oude omgeving (en misschien vrienden en kennissen) je spullen inpakken en uitpakken, nieuwe vrienden maken, (ook nieuwe) contracten tekenen kortom veel een intensiever en langduriger proces dan het veranderen van baan.

Er is, in een klein land als Nederland, niet zo'n directe koppeling te maken tussen inkomen en woonsituatie.

Met name persoonlijk kan ik hier over meespreken daar mijn inkomen de afgelopen drie jaar met 75% gedaald is en mijn woonlasten alleen maar gestegen.

Geen opmerkingen: